Χτίζοντας τα όνειρα μας

Ο Πέτρος είναι 28 χρονών και είναι ηθοποιός στο θέατρο. Πριν μερικά χρόνια και αφού είχε αποφοιτήσει από τη σχολή Οικονομικών ήρθε αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: να βρει μια σίγουρη δουλειά σχετική με τις σπουδές του ή να ακολουθήσει τον αμφίβολο δρόμο του ηθοποιού; Συναντηθήκαμε μαζί του για να μας εξηγήσει τί σημαίνει να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Από νεαρή ηλικία τον γοήτευε η μαγεία του θεάτρου. Δεν επεδίωξε ωστόσο να ασχοληθεί με αυτό μέχρι το 2008. Αντίθετα, πίστευε ότι πρέπει να σπουδάζουμε πράγματα τα οποία θα μας εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι. Έχοντας μια κλίση στα μαθηματικά, τα Οικονομικά έμοιαζαν το κατάλληλο αντικείμενο για το σκοπό αυτό. Πόσο καλό όμως μπορεί να είναι ένα μέλλον το οποίο βασίζεται στον φόβο; «Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα αν θέλω πραγματικά να φτάσω στην ηλικία των πενήντα, εξήντα, όπου θα ασχολούμαι με κάτι που δεν αγαπάω και απλά θα το κάνω για τα χρήματα ή θα κάνω κάτι που αγαπάω κι ας υπάρχει το ρίσκο να βγάζω λιγότερα». Ο Πέτρος αποφάσισε να ξεπεράσει τον φόβο του επιλέγοντας το δεύτερο.

20131019 Building our dreams 5 Petros

Η ζωή κάποιες φορές έχει τον τρόπο της να μας δείξει ποιό μονοπάτι να ακολουθήσουμε. Ο διαγωνισμός μιας ραδιοφωνικής εκπομπής όπου είχε κερδίσει μια υποτροφία στο θεατρικό εργαστήρι της Ομάδας Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, δεν ήταν σύμπτωση για τον Πέτρο, καθώς «από εκεί ξεκίνησε η πορεία μου και η σχέση μου με το θέατρο» όπως μας λέει και ο ίδιος. Την εποχή εκείνη το πάθος του για το θέατρο που ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση, συμβάδιζε με τις σπουδές του στη σχολή Οικονομικών, τις οποίες έκρινε ότι θα τις τελειώσει μια και που ήταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του, ώστε να έχει κάποιο πτυχίο στα χέρια του, απλά σε περίπτωση που…

Το θέατρο για τον Πέτρο δεν είναι ένα χόμπυ το οποίο κάποια στιγμή θα δώσει τη θέση του σε κάποιο άλλο. Το θέατρο είναι για αυτόν μια ανάγκη σχεδόν βιολογική. Μια πνευματική και ψυχική ανάγκη να βιώσει «αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν κάνεις κάτι που σε γεμίζει, κάτι που σε ολοκληρώνει. Αυτό το συναίσθημα δεν το βρίσκεις πουθενά. Το βίωσα από την πρώτη μας παράσταση που παίξαμε στην Ούγκα Κλάρα, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο. Τότε το ένιωσα και είπα μέσα μου ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω και θα το κάνω».

20131019 Building our dreams 2 Petros

Όσο ο Πέτρος ήταν στο θεατρικό εργαστήρι η οικογένεια του θεωρούσε ότι το θέατρο ήταν μια απλή ενασχόληση. Δεν είχε καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν το θέατρο γι’ αυτόν: «Πάντα ήξεραν ότι με γοήτευε το θέατρο, απλά θεωρούσαν ότι δεν το είχα πάρει στα σοβαρά, ώσπου με είδανε για πρώτη φορά σε μια παιδική παράσταση». Εκείνη τη στιγμή κατάλαβαν ότι ο Πέτρος βρήκε αυτό που έψαχνε στη ζωή του και από τότε «είναι 100% δίπλα μου και με στηρίζουν. Έρχονται σε κάθε παράσταση που παίζω»

Η ψυχολογική υποστήριξη και η αναγνώριση είναι πολύ σημαντικά πράγματα για τον Πέτρο, ειδικά όταν προέρχονται από την οικογένεια και τους φίλους, γιατί κάποιες φορές «τα όνειρα μας δεν είναι αποδεκτά από όλους και συνήθως η αποδοχή από τα κοντινά μας πρόσωπα μας ενδιαφέρει πιο πολύ. Έχω ακούσει πολλές φορές από φίλους να μου λένε ότι δεν βλεπόμαστε τόσο συχνά. Αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά». Παρόλα αυτά οι φίλοι του τον στηρίζουν. Κάποιοι μάλιστα τόσο φανατικά όπως ο φίλος του ο Νίκος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δει εννιά φορές την ίδια παράσταση: «Είναι συγκινητικό και παράλληλα εμψυχωτικό το να βλέπεις κάποιο οικείο πρόσωπο το φίλο σου, την οικογένεια σου».

20131019 Building our dreams 3 Petros

Αν εξαιρέσεις τις ώρες που κοιμάται – που ακόμα και εκεί ίσως να βρίσκεται υποσυνείδητα στο θέατρο – ο Πέτρος ασχολείται όλη την ημέρα σχεδόν με αυτό που αγαπάει. Το πρόγραμμα του που κινείται με έντονους ρυθμούς, περιλαμβάνει μια παιδική πρωινή παράσταση όπου παίζει τις καθημερινές, δύο βραδινές παραστάσεις όπου παίζει καθημερινές και σαββατοκύριακα και την διδασκαλία θεατρικού παιχνιδιού σε μικρά παιδιά, σε τρείς διαφορετικούς χώρους – ο ένας μάλιστα εκτός Θεσσαλονίκης: «Οι ρυθμοί είναι πραγματικά τρελοί αλλά είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση μου να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω. Πάντα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε κάποιες φάσεις που δυσκολεύεσαι έντονα, αλλά και πάντα υπάρχει κάτι μέσα σου που σε κρατάει όρθιο και σε κάνει να συνεχίζεις».

Ο Πέτρος είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι δεν υπάρχει ο εύκολος δρόμος, ότι δεν υπάρχουν παρακάμψεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να κυνηγήσεις το όνειρο σου και αυτός σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα: «Πιστεύω ότι το να ακολουθήσεις το όνειρό σου σημαίνει να ακολουθήσεις τον πιο δύσκολο δρόμο. Το να κυνηγήσεις το όνειρό σου, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό σημαίνει θυσίες, σημαίνει δυσκολίες. Χρειάζεται πείσμα και πολλή δουλειά. Έχει πολλές απογοητεύσεις και στρες, είναι αρκετά κουραστικό αλλά τελικά αποδίδει. Αυτή η γλυκιά γεύση που σου αφήνει στο τέλος αξίζει όλο τον κόπο.»

20131019 Building our dreams 4 Petros

Τί γίνεται όμως με το βιοποριστικό κομμάτι της υπόθεσης; Γιατί όσο κι αν τα μισούμε, τα χρήματα αποτελούν βασικό εργαλείο στις κοινωνίες που ζούμε. Καταφέρνει να βιοποριστεί μέσα από αυτά που κάνει; «Είναι δύσκολο να πω ότι βιοπορίζομαι από αυτό που κάνω. Μπορώ να πω ότι η κατάσταση κάθε χρόνο βελτιώνεται. Ασχολούμαι δηλαδή και με περισσότερα πράγματα. Όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο περισσότερο φτάνεις σε ένα σημείο όπου λες ότι αρχίζω να συντηρούμαι. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για μένα να πω ότι βιοπορίζομαι. Είμαι ακόμα στο στάδιο της συντήρησης. Καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες».

Απόλυτα προσηλωμένος στον σκοπό του, αφιερώνει ατέλειωτες ώρες δουλειάς πάνω στο αντικείμενο που αγαπάει. Από τη μια αυτό τον απορροφάει σαν σφουγγάρι, από την άλλη τον έχει κάνει να αναγνωρίζει και να εκτιμάει την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή. Πράγματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα και που τελικά ίσως σε αυτά βρίσκεται το κλειδί της ευτυχίας. Διότι ευτυχία για αυτόν είναι απλά «το να βγεις με τους φίλους σου, το οποίο μου έχει λείψει πάρα πολύ λόγω του εξαντλητικού προγράμματος. Το να βρεθείς με την οικογένεια σου ή το να είσαι με το σύντροφο σου και να περνάτε χρόνο μαζί. Για μένα η ευτυχία κρύβεται στα πολύ απλά πράγματα, στις μικρές καθημερινές στιγμές».

20131019 Building our dreams 1 Petros

Ο Πέτρος πρόκειται ακριβώς για την επιβεβαίωση ότι αν δουλέψεις σκληρά τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Η συμβουλή του για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρο τους: «Θα συμβούλευα αυτούς που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους να επιλέγουν ένα όνειρο τη φορά. Θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες και πολλά εμπόδια. Είναι μια απόφαση που πρέπει να την υιοθετήσεις μέσα σου απόλυτα και να την υπηρετήσεις με πίστη. Το όνειρο απαιτεί πίστη. Για να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό σημείο πρέπει να είσαι απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο σου. Όσα προβλήματα και να βρεις μπροστά σου πρέπει να ξέρεις πάντα ότι θα παλέψεις για να τα ξεπεράσεις. Θα κουραστείς και θα ιδρώσεις, αλλά κάποια στιγμή να είσαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσεις τις δυσκολίες και θα ζήσεις τη ζωή που θέλεις.»

Συγγραφέας

Γιώργος Τουμανίδης (Ελλάδα)

Σπουδάζει/ Εργάζεται: Ευρωπαϊκές Πολιτισμικές Σπουδές, Θέατρο, Θεατρική και Δημιουργική Γραφή

Μιλά: Ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά

Η Ευρώπη είναι… ένα μείγμα πολιτισμών που πρέπει να ανακινηθεί με το σωστό τρόπο.

Twitter: @yiorgostouma

Author: mariana

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php