Движението Стоп-Брекзит в Обединеното Кралство: Интервю с супермомичето на ЕС

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link: http://meetinghalfway.eu/2019/03/the-stop-brexit-movement-in-the-uk-an-interview-with-eu-supergirl/

Маделайна Кай е лидер на про-ЕС компания в Обединеното Кралство, известна е като супермомичето на ЕС в социалните медии. В момента води кампанията People’s vote свързана със сделката за Брекзит и се надява да спре Брекзита през март 2019.

By Sarah Robinson / 17.09.2019

Какво означава ЕС за теб?

Родена съм като гражданка на ЕС. Родена съм, притежавайки неговите права. Идеята, че те могат да ми бъдат отнети ме разгневява. Но това не се отнася само до мен, а и до цялото мое поколение и до цялата държава. Аз дълбоко не харесвам идеята за наличието на граници, за възприятието че хора, които са географски по-близо до нас са по-ценни или по-важни. ЕС се явява един вид празненство на културното многообразие. То подкрепя националните идентичности, прави го като финансира културните интереси и ни подтиква да споделяме тези културни идентичности, и да работим заедно. Постигаш много повече като личност, работейки с други хора, както и се постига много повече като институция или държава, работейки с други държави. Тогава ти си част от нещо по-голямо и поради това. нещо по-силно. Ако напуснем, нашата дума би се чувала по-слабо в сферата на законодателството, както и в процеса на вземане на решения на международно ниво. Спрямо моя културен опит, и двамата мои родители са университетски преподаватели и техните студенти често оставаха вкъщи, което ми даде възможност да придобия международен поглед от ранна възраст. Това ми даде перспективата да възприемам свободата на движение като много добро, позитивно нещо, тъй като тя допринася за нашето културно многообразие.

Какво смяташ за кампанията People’s vote (Гласът на хората)?

Кампанията, целяща да спре Брекзита и да даде гласност на гласа на хората не е нито партийна, нито политическа. Тя е водена от независими организации. Още повече, тя е водена от няколко депутата от основните партии, които се противопоставят на Брекзит, но тази кампания не е обвързана с определена политическа сила. Проблемът е, че това са същите хора, които водеха предишната кампания за оставане в ЕС преди самия референдум. Притеснявам се от това, че те все още залагат на губеща стратегия, което само по себе си е смущаващо.

От къде произлиза твоята фрустрация? Дали тя е свързана с основните политически партии или с нещо друго?

Преднамерено аз не се свързвам с партийни политики. Аз не съм лидер активист и вярвам силно в коалицията, в това, че партиите могат да работят заедно. Ние притежаваме тази налудничава двупартийна система в Обединеното Кралство, която ни води да преминаваме от една към друга крайност, която поражда силна лоялност към едната от тези страни. В момента проблемът е в това, че няма опозиционна партия, когато става въпрос за Брекзит. Единствените партии, които се опълчват на Брекзит са Либералните Демократи и Зелените. Нуждаем се от междупартийна кооперация, за да спрем процеса. Консерваторите твърдят, че притежават мандат за напускане на ЕС, обаче това не е така, тъй като нямаше нищо такова в бюлетината. Референдумът не беше легално обвързващ, както на предишният референдум, където резултатът бе такъв, те самите изискаха минимум 40% от електората да гласува в съгласие с конституционните промени, за да бъдат те направени. На този референдум гласувалите “за” бяха 37% от електората, което представлява 26% от населението, което гласува “за” Брекзит. Те определят бъдещето на цялото население на страната. Тереза Мей загуби мнозинството си на предсрочните избори и в момента тя бива подкрепена от DUP (Обединена Демократична Партия), което се явява допълнително доказателство за това, че хората не подкрепят Брекзита, който нейната партия се стреми да постигне. Те знаят, че Брекзит ще причини икономическа вреда по какъвто и начин да се случи (всеки един от трите сценарии ще доведат между 2% до 6% вреда на БВП, като този от 2% би довел до минимум 440 милиона паунда загуба всяка седмица). Хората бяха излъгани и поради това резултатът не е легитимен. Това се явява легитимацията на Гласът на хората върху последната сделка. Лейбъристката партия говори за повишаване на заетостта след Брекзит, обаче това не е възможно ако, тъй като той би причинил икономическа вреда при всеки сценарий, което би означавало загуба на работни места, както и на загубване на възможността за младите хора да работят и учат в чужбина. 75% от младежите между 18-24 години гласуваха за оставане в ЕС, поради това Джереми Корбин не би могъл да говори от тяхно лице. Притеснителното е, че 50% от подкрепящите го младежи смятат, че той е про-ЕС, тъй като той съзнателно избягва да изразява лаконично мнението си. В момента все още политиката избрана от Лейбъристите е твърд Брекзит, което би означавало, че ще бъде напуснат общия пазар, но ще се остане по някакъв начин в митническия съюз, но дали това също би било договорено не е известно.

Какво смяташ за така наречения синдром “просто да се примирим”, който британците проявяват, независимо от това как са гласували, изразявайки мнение така наречената сага с Брекзит просто да приключи?

Този синдром се среща сравнително често, но не смятам, че се споделя от множеството от населението. Ако смятате продължаването с Брекзит ще спре цялата лудост, което продължава вече 2 години ще бъдете неприятно изненадани. Брекзитът най-вероятно ще се провлачи с години и неговото въздействие най-вероятно ще продължи с десетилетия. Ако сте прагматици, тогава най-разумната опция е да се остане в ЕС. Ако ви е писнало да слушате за Брекзит, единственият начин да сложите край на това е той да бъде спрян. Смятам, че доста хора, които са гласували за напускане, са смятали, че това ще бъде лесно постижим изход, обаче никой не бе наясно колко сложен и труден процес ще се окаже.

Какъв е опитът ти с европейската ти публика?

Това е една от моите главни целеви групи. Досега съм била много по-успешна в това да бъда отразявана от Европейските медии, отколкото от Британските, и това е, смятам, поради позитивния про-ЕС наратив, който промотирам. Винаги съм с флаг на ЕС и говоря за облагата, които носи това да си част от общността, тези блага, които често не се обсъждат, и са съжаление все още не се от друга кампания в Обединеното Кралство. По време на уъркшоп на YEM (Европейското младежко движение) проведен в Страсбург бе осъществен дебат по Референдума, обсъждайки дали ЕС трябва да приветства Обединеното кралство обратно, в случай на отказ от Брекзит. Аргументът, който ми направи изключително силно впечатление бе, че кралството трябва да бъде подкрепено, тъй като това е демократичният начин да се процедира. Заявих, че това не бе част от моята заключителна реч, което те не подозираха, въпреки че са силно политически ангажирани. Те смятаха, че референдумът се явява легално обвързващ. Изключително важно е да се предаде съобщението за нелегитимността на вота и защо ние трябва да го обжалваме.

Каква е целта на кампанията “Хората гласуват”?

Съществуват две цели, за чието постигане се борим. Първата е да поучим правото да гласуваме, втората е да спечелим съответния вот. Първото нужно е да изберем линия, по която искат да привлекат, както искащите да останат, така и желаещите да напуснат и след това да им разясним, че хората заслужават да имат последната дума върху сделката, както би трябвало да бъде демократичният начин. Това е добър подход, обаче той не би могъл да спечели вота, както бихме искали.
Една от основните причини, поради които загубихме бе Project Fear. Кампанията за оставане бе водена от политици кариеристи с негативен наратив, обясняващи колко зле ще бъде след Брекзит, което е напълно вярно. Обаче хората, които гласуваха най-много за излизане виждаха лишенията около тях там където живеят и в техните животи и питаха как Брекзит може да го направи още по-зле? Моля ви? Та това бяха солидни лъжи, ЕС беше използвам за изкупителна жертва, те изиграха имиграционната карта и обещаваха розово бъдеще с повече пари за NHS (националната здравноосигурителна служба). В тези лъжи хората все още вярват. Дори бидейки доказани като лъжи. Хората гласуваха за надежда, за по-добро бъдеще. Аз не ги обвинявам, а го правя с хората, които ги подведоха. Ние трябва да разгласим съобщението, че те са били подведени и че има възможност за по-добро бъдеще, бидейки част от ЕС, най-вече част от реформиран ЕС. Аз целя да информирам и образовам хората относно какво ЕС е направил да премахне неравенството, причинено от Уинчестър, а именно да налива регионални средства в тези изостанали райони на Обединеното кралство. Абсурдно е това, че никъде не се казва къде тези ЕС средства са били изразходвани. Тези региони ще бъдат най-силно засегнати от Брекзита и тази информация трябва да им бъде разяснена и по този начин да осъзнаят, защо е нужно да променят гласа си. Ние забелязваме някакви промени у запитванията сред жени и майки, които преди това гласуваха за напускане и сред младите хора, които навлизат във възраст, която им дава право да гласуват. Тези младежи са естествено про-ЕС, поради правата, с които са израснали, както и те се чувстват уверени в тяхната ЕС идентичност и с концепцията за имиграция. Аз съм уверена, че ако го направим както трябва, бихме направили коренна промяна в сегашната ситуация. Но ние наистина се нуждаем от този позитивен наратив, както и от предупредителния такъв.

Каква реакция получаваш по улиците в резултат на твоята кампания?

Абсолютно смесена такава. Всеки човек е напълно различен. Мразя идеята, че Брекзит е причинил това национално разделение. Съществуват толкова много нюанси на сивото и ние се нуждаем от по-конструктивен диалог свързан с причините за този вот на хората и какви са техните надежди без злоупотребата и язвителността, на които ставаме свидетели. Срещнах се със стари хора, които твърдяха, че няма да бъде толкова зле, колкото си мисля, дори когато им обяснявах, че Обединеното кралство вече отбелязва загуба в своя БВП ОТ 2,1%. Тези хора могат да бъдат упорити до болка и няма да променят своите възгледи. Има други, които са готови да откликнат. Страшно много хора са обвързани със случващото се и не им пука за това. Те не знаят какви са позитивните страни на това да бъдеш част от ЕС, колко много неговите институции, организации, програми и дори закони, които подобряват живота ни са от ЕС. Аз обикалям Обединеното кралство с моите информационни материали и моите причини да разпространявам постери с цел информиране на хората за това. Важно е те да са запознати с това, та да имаме информиран вот върху последната сделка. Точно тогава моите светли и цветни постери биха могли да бъдат много полезни, карайки хората да се замислят. Те са много прости и осезаеми, в което хората лесно биха могли да видят връзката между това какво ЕС прави и техните животи. Други хора могат да станат гневни, искащи да създават проблеми, но това вече е работа на полицията. Наивно е да се счита, че всеки, който е гласувал за Брекзит е гласувал за същото нещо или поради същата причина или пък това, че хората са със същата нагласа, в каквато са били преди референдума.

Ти следиш отблизо Европейската преса, успява ли тя да предаде правилната перцепция за Британия сега? Изненадана ли е от това, че някой като теб предлага алтернативен наратив?

Смятам, че са изненадани. Направих проект миналия декември, по време на който събирах писма за солидарност сред Обединеното кралство в период от над 6 месеца, като всяко от тях бе адресирано до неизвестен европейски приятел. Целта на това начинание бе да покажа, че има хора, борещи се срещу Брекзит в Обединеното кралство и, че те желаят да направят човешка връзка между границите. Събрахме 1000 писма до Брюксели, имахме среща с Ги Верхофстат, която бе добре отразена от пресата. Реакцията, която получихме, раздавайки писмата на хората по време на Коледния базар в Брюксел, бе твърде интересна. Хората, работещи в Парламента изглеждаха признателни за това, което сме направили и бяха радостни, че се опитваме да разгласим съобщението. Тези, които не бяха политически ангажирани не бяха наясно, че съществуваше тази кампания срещу Брекзит и не осъзнаваха колко малка бе разликата, мислеха си, че всеки в Обединеното кралство е задоволен с резултата. Смятам, че възможността да разговарям с хората бе много полезна.

Смяташ ли, че Брекзит ще се случи?

Този въпрос бива задаван много често. Реалността е, че ако искаме да спрем Брекзит се нуждаем от обществена подкрепа, колкото се може по-голяма подкрепа, както и се нуждаем от хора, уверени, че можем да го спрем. Това представлява въпрос на вяра и увереност. Колкото повече хора разгласяват несъгласието си, толкова по-голяма е вероятността да го спрем. Нуждаем се от волята на хората за да го спрем. Не смятам, че няма място за съмнение в това. Това е като да си продавач, трябва да имаш 100% увереност у агитацията. Точно заради това, още от самото начало конструирах този образ на Супермомичето-ЕС; тя представлява герой, бастион на надеждата и позитивността за кампанията, целяща спиране на Брекзит и оставане в ЕС. Аз всъщност не съм супергерой. Лично съм напълно уверена, че ще успеем. Това трябва да бъде спряно, може да бъде спряно и ще бъде спряно.

Автор

Сара Робинсън (Обединеното кралство)

Учи: Френски и Немски език и литература

Езици: Френски, Немски, Английски

Европа е… комплексна и уязвима

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php