Доброволец в Кале (Франция): Нека да помогнем на бежанците!

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link: http://meetinghalfway.eu/2019/03/un-benevole-a-calais-aidons-les-refugies/

By Antoine / 11.09.2019

Дълги години голям брой бежанци в изключително несигурни условия очакваха съдбата си в град Кале, надявайки се да пресекат Ламанша. Антоан е решил да прекара свободните си дни помагайки на хуманиратната асоциация Utopia 56. Той сподели с нас с какво се е занимавал, докато е бил там.

Антоан е взел това решение, тъй като е искал да се махне от Париж, да открие нови неща и най-вече да бъде полезен! И преди това е бил доброволец за Utopia 56 в Париж (организация, подпомагаща бежанците), както и е бил запознат, че асоциацията работи и в Кале. Хрумнало му: защо пък не?
На 24 Октомври 2016 бежанският лагер в Кале е бил разрушен след законово решение. Но това не значи, че няма вече никого там. Все пак мигранти се опитвали да достигнат до Англия още от падането на Берлинската стена.
Бежанците се крият в региона, най-често се придържат към други бежанци от техният етнос. Море от Еритрейци, Афганистанци, Сомалийци…
За съжаление Кале не е единственото място с такъв силен бежански наплив; другият голям лагер е съставеният най-вече от семейства Грант Синт до Динкърк. На 6 Септември 2018 бяха изгонени повече от 1000 души. Обаче това не е решение на проблема, тъй като дори, когато са изгонени, те отново се връщат с цел да достигнат до Острова.

Бежанци под дъжда ©Utopia56

Но защо бежанците се насочват към Кале? Хората, с които Антоан е живял заедно в подвижния си дом обяснили, че мигрантите идват до Кале с цел възможност да достигнат до Острова. Там е далеч по-лесно да живееш, наемеш жилище и да изпратиш децата си на училище, докато все още не си регистриран.
Антоан рабрал от тях, че някои бежанци, които са започнали отначало живота си там, работили са там с години и ей така, изведнъж, полицията се появява пред вратата им, изисквайки документите им и те следователно биват изпратени там, от където идват: мястото, която се намира на другия край на света, където не познават никого и не губят време след това да го напуснат и да се насочат отново към Англия, поемайки всички рискове на това пътуване. Още повече, преди да достигнат до Англия, някои са се опитали да живеят или да потърсят бежански статус в редица Европейски държави – безуспешно. Някой са искали да се присъединят към семейство, което вече се е устроило в Англия.

Благотворителност в Кале В Кале 8 организации осъществяват своята активност в един склад. Всяка от тях осъществяват различен вид труд, като осигуряване на храна, образование и достъп до здравна помощ. Взаимодействието и координацията между тях е сравнително лесно осъществима и те взаимно си помагат. Поради това те са могли да обединят техните умения и да осъществят комуникация помежду си.
Въпреки големият брой доброволци, Антоан е намерил всеки един от тях за професионалист. ПО време на лятото, когато Антоан е бил там, те са наброявали 120, но по време на зимния период техният брой значително намалява.
Доброволците в склада вършат множество различни дейности! Готвят, правят чай, сортират дарения, закърпват на дрехи, правят подпалки за отопление на бежанците: като цяло работата е доста вариативна.
Всяка една от тези дейности се извършва в огромни пропорции: правили са цялодневно чай в 120 литров съд, 20 от доброволците са приготвяли по 1200 порции на ден в кухня с професионални хигиенни стандарти. Всеки ден различни начинания са били предлагани на Антоан и е било изцяло по негово желание да избере какво да прави. Складът се е нуждаел също и от хора със специфични умения; хора, умеещи да правят нещо полезно като ремонт на коли, видео-едитинг, фотография или пък фризьорството би било бонус за склада. Но това не значи, че списъкът се изчерпва с тези дейности и складът е отворен към всякакви предложения!

Сортирайки дарения ©Utopia56

Антоан ни разказа за дистрибуцията на храна и дрехи на бежанцитеците с Utopia 56. Групита са съдържали до трима души с лидер на групата и с всяка от групите имало миниван. Имало е обозначени места за дистрибуция с часове кога точно дейсността ще започне.
През деня доброволците се допитват до бежанците дали всичко е наред, давали им възможност да използват техните генератори, за да си заредят телефоните, както и им предоставят вода и комплекти за лична хигиена. Докато се зареждат телефоните, доброволците разговаряли, пиели чай и играели карти с бежанците.
Вечерите, освен това което е било направено през деня, доброволците раздавали храната приготвена в склада и дрехи. Екип от координатори, бивайки сигурни, че всички специфични нужди са били подсигурени като грижа за уязвимите, както и осигурява всичко нужно за безпроблемната работа на доброволците.

Дистрибуция на храната ©Utopia56

Някой попита дали Антоан не се е изплашил по време на неговата първа дистрибуция. Отговорът му: не, въобще даже! Преди първата му дистрибуция той е участвал в три часово обучение в склада. Водачът на неговия екип му е обяснил каква ще бъде неговата роля преди да започне, какво трябва и какво не трябва да прави, както и го е напътствал по време на дистрибуцията.
Utopia 56 изпраща своите доброволци първо на дистрибуции през деня, тъй като те са по-лесни, та чак след това ги изпраща на вечерни сесии.
Антоан постоянно повтаря: Като цяло, бих казал, че дистрибутирайки на всеки идващ от гората е изтощаващо, обаче Utopia 56 се грижи добре за своите доброволци.

 

Атмосферата с бежанците бе страхотна. Лесно бе да се сприятелиш с тях. Преди всичко, лидерите на екипите и полевите координаторите ги познават добре и ни насърчаваха да ги опознаваме.
На края на своят престой, Антоан научил двама сомалийци как да играят на Egyptian Ratscrew (la bataille corse), която играели заедно. Комуникацията е била сравнително лесна, тъй като мнозинството от бежанците говорят английски или френски до някакво сравнително добро ниво.
Една вечер Антоан дистрибутирал докато времето било дъждовно, а атмосферата по-малко приятна. Той ясно видял как бежанците станали агресивни един към друг. Според “старите” доброволци, човек се нуждае от железни нерви да дистрибутира през нощта, по време на зимата, сред студ и мраз.

Подготвяйки се за дистрибуция ©Utopia56

Полицията Френското правителство бива платено от Британското да възпрепятства бежанците от преминаване в Обединеното кралство. Поради това Френското правителство прави всичко възможно да накара бежанците да напуснат региона. Осъществяването на тази цел включва разрушаване на лагери, както и осъщестяването на различни тактики, чрез които да се противодейства на бежанците, както и на тези, които им помагат. Доклад по този въпрос бе публикуван на 7 Август 2018. Наличен е на английски (here) и на френски (here).
Въпреки алармиращи случаи като този: CRS (Френската антибунтовническа полиция) се намесва в случай с неправилно паркиран миниван пред склада, Антоан никога не е чул някой да казва “днес се сбих с полицията”. Единствените, които са имали истински проблеми с полицията са “старите” доброволци, които имали по-различни, “деликатни” работи.
Още повече, цялата работа, която асоциацията прави е абсолютно легална и трябва да бъде изпълнявана от Френската държава.

Медиите Медиите не обсъждат вече Кале. Защо?
Докато джунглата бе все още там, бежанците бяха много по-забележими. В момента те живеят скрито поради страх от полицията, но те са все още там! Правителството следва политика, която съзнателно прави бежанците невидими.

Спокойна дистрибуция през деня. Очакваме телефоните да се заредят докато пием чай ©Utopia56

Опитът на Антоан На Антоан много му харесало преживяването с другите доброволци. Имало хора от 18 до 75 годишна възраст, които дошли от всякъде. Имало е англичани, ирландци, испанци, германци, чехи, чехи, конголийци и индийци. Съществува смешен анекдот за американец, който дошъл да посети Франция за 3 месеца: чул всички тези хора говорещи на английски и никога не си отишъл!
Всяка сутрин всички се събирали на двора за кратко събиране навън за всички новини и информации за деня, както и за някои упражнения. След това всеки се захващал със своята собствена работа.
В кухнята музиката се пускала до дупка. Антоан миел чаши всяка сутрин с неговия каталунски отбор за начало, след това се присъединил към друг отбор. Всички от доброволците се държали непринудено. На обяд те се събирали и се хранели от същата храна, която и бежанците. Това били хубави времена на събиране едни с други и споделяне.
През нощите всеки спял в техните мобилни домове на мястото за къмпинг. Имало е всяка вечер малки партита. Канели се едни други да се хранят в своите домовем, което било много мило.
Антоан спял в каравана с двама британски доброволци, които били там вече повече от година, както и с момиче от Хонг Конг, което било там от четири месеца. Всеки един от тях бил много гостоприемен към него.
Неизменна част от това да бъдеш доброволец е да желаеш да споделяш времето си с цел да помагаш на други, тъй че всеки помагал на всеки. Пример за солидарност е това, че всяка сутрин един от доброволците питал дали има жалаещи за кафе и чай и ги носел след това.

Антоан се върнал от Кале преизпълнен с мотивация. Той взел със себе си опита си от доброволството до клонът на Utopia 56 в Париж.
Впоследствие той решил да се включи в екипът по извънредно настаняване, след това комуникационния екип на асоциацията, работейки от вкъщи върху всякакви различни задачи като организиране на информационни конференции в университети или организирайки срещи между бъдещи домакини и нашите доброволци, или подпомага създаването на нашия нов сайт.
Той също така помоли всички негови приятели да организира Utopia 56 конференции в техните училища с цел да подобри разпознаваемостта на асоциацията.
Накрая той решава да се върне в Кале тази зима за 6 месеца, работейки като част от държавната администрация.

Това е списък с 8-те доброволчески организации, които извършват своята дейност в склада:
L’Auberge des Migrants
Refugee Community Kitchen
Help Refugees
Mobile Refugee Support
Refugee Women’s Centre
Refugee Info Bus حافلة المعلومات للاجئين مسیر راهنمای پناهندگان
SALAM Nord/Pas-de-Calais
UTOPIA 56 (Тази, с която Антоан е отишъл да работи в Кале).

Автор

Antoine (France)

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php