Просто трябва да гласуваме

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link: http://meetinghalfway.eu/2019/03/non-ci-resta-che-votare/

By Milena Parotti / 5.09.2019

През май тази година се провеждат изборите за Европейски Парламент (ЕП)

За какво всъщност ще гласуваме? От нас ще бъдат избрани 705 депутата за мандата на ЕП за 2019-2024 година като съответният брой на депутати, изпратени от всяка страна, се определя от броя на населението на съответната държава. По време на последният мандат членовете на ЕП бяха 751, а негов председател бе италианецът Антонио Таяни Antonio Tajani. Поради предстоящия Брекзит, членският брой на ЕП ще бъде намален. Изборите ще бъдат проведени между 23 и 26 май във всяка страна-членка, като бива използвана своята собствена избирателна система. Например френската избирателна система е пропорционална с 5 процентов праг, докато германската е също пропорционална, обаче без праг. Ако избирателната система на държавата-членка притежава праг, то тогава партиите, които не са прескочили този праг не могат да изпратят свои представители в ЕП.

Какво е ЕП? Това е институция на ЕС, както е Европейската Комисия (ЕК), Съветът на Европа и Съветът на ЕС. За разлика от останалите институции, ЕП е единствената, която се избира директно от Европейските граждани. Накратко казано, ЕК разполага с законодателната власт, ЕП и Съветът на ЕС гласуват съответните законопроекти, и след това, при случай на приемане, се имплементират в законодателството на страните-членки, Европейските институции и институциите, за които приетите предложения се касаят. ЕП се свиква в Брюксел и в Страсбург и неговите правомощия са да приема/изменя/отхвърля законовите предложения на ЕК, да взима решения свързани с международните ангажименти; свързани с приемането на нови членове на ЕС; да избира Председател на ЕК и да преглежда нейната програма. В благодарение на Италианското председателство на ЕП, с цел да отхвърли митовете, вече знаем, че ЕП струва на всеки от нас по 3,96 евро на година, образно казано колкото струва един сандвич. Всъщност, бюджетът на ЕП е 1,999 милиарда и ЕС има близо 504 милиона граждани, което значи, че за поддържането на ЕС струва дори не и 4 евро на всеки европейски гражданин.

За кого можем да гласуваме? Членовете на ЕП не са разделени по националност, а посредством техните политически възгледи. В настоящият в ЕП има 8 политически групи като всяка от тях е съставена най-малко от 25 члена и трябва да представлява четвърт от страните-членки на ЕС. Двете най-големи групи са Група на Европейската Народна Партия (Християндемократи) и Прогресивният алианс на социалисти и демократи в ЕП. Първата е дясна, а втората е лявоцентристка по своята политическа ориентация. Останалите Европейските политически групи са: Европейските консерватори и реформисти; Група на Алианса на либералите и демократите за Европа; Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица; Група на Зелените/Европейски свободен алианс; Група “Европа на свободата и пряката демокрация”; Европа на нациите и свободите.

Някой би оприличил ЕС като нещо съществуващо далеч от нас, та дори бихме се запитали какво точно ЕС прави за нас. Работата на ЕС обхваща няколко сфери, сред които са околнато среда, сигурността, енергията, заетостта и така нататък. Поради това инициативите на ЕС са безбройни. Точно за това разполагаме със сайта : What Europe Does For Me. Това е много прост уебсайт, който илюстрира стъпка по стъпка как точно ЕС въздейства върху всекидневният ни живот. Сайтът е разделен на 3 секции: 1. “в моят регион”, 2. “в живота ми”, 3. “във фокус”. Например, аз открих, че ЕС в моя регион “подпомага с 76 милиона евро за проект свързан с подобряване енергийната ефективност на обществените сгради”. Може да бъде намерена още повече информация в секция 2. “в моят живот” свързана с Европейски проекти за студенти, работници, семейства, хора в неравностойно положение, спортисти, туристи и още много. Има и секция касаеща “Консуматорите на шоколад”, в която можете да прочетете, че “Законодателството на ЕС […] насърчава производството на висококачествен шоколад. […] Различни ЕС стандарти лимитират пестицидите и други нива на замърсяващи вещества, които са допустими в храните, минимизирайки рискът за консуматорите”. Просто има за всекиго по нещо.

Има едно нещо, което би трябвало да направим: да гласуваме и да разясним на хората около нас защо е толкова важно да се гласува на Европейските избори. Няколко инициативи са подети с цел да се опрости процесът. Един пример за това е проектът “Yvote”, които има за цел повишаване включването на младежите в демократичните процеси на ЕС. Yvote работи заедно с няколко Европейски асоциации и е организирал спогодби сред цяла Европа (Дюселдорф, Тарту, Ултрехт, София и Тарин). #StaVoltaVoto, познато още като #ThisTimeImVoting, #EstaVezVoto, #DiesMalWaehleIch и така нататък. Тази инициатива идва директно от Европейските институции. Това представлява инструмент, които ни дава възможност да участваме в събития свързани с изборите и още повече – е начин да убеди всеки да гласува, защото “ако всеки гласува, всеки печели”.

За повече информация:

https://what-europe-does-for-me.eu/en/home
http://publications.europa.eu/webpub/com/eu-what-it-is/en/
http://www.ansa.it/europa/notizie/europarlamento/news/2018/10/08/eurocamera-costa-meno-dun-panino-lanno-a-europei-_535050c9-b336-46ee-9f0a-a9ffbd25efb3.html
http://www.europarl.europa.eu/about-parliament/en/organisation-and-rules/organisation/political-groups
https://www.repubblica.it/dossier/politica/elezioni-europee-2019-ue-23-26-maggio

Автор

Milena Parotti

Образование: Бакалавър: Езици и Магистратура: Комуникационни науки

Езици: Италиански, Английски, Френски, Немски

Европа е ... дом!

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php