Завръщане към четенето след години ползване на социалните медии

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link:
http://meetinghalfway.eu/2021/01/riprendere-a-leggere-dopo-anni-di-social-media/

„Четящият живее хиляда живота преди да умре… Човекът, който никога не чете живее само един“ – Джордж Р.Р. Мартин

Milena Parotti / 11.01.2020

Помните ли колко хубаво беше да четете книги, когато бяхте деца? Губехме се между фантазията и приключенията на далечни светове, като всъщност те ни се струваха много близки. Толкова близки, че почти бихме могли да ги докоснем, да ги видим, да ги чуем. Минаваха часове и не можехме да се отдалечим от герои и героини, персонажи със суперсили, магьосници и вещици. В днешно време не е толкова лесно просто да седнете и да се изгубите в добра книга или поне не за всички.

През последните 10 години смартфоните и социалните медии привличат вниманието ни все повече и повече. Много хора сред нас, особено младите, прекарват около 2 или 3 часа на ден залепени за смартфон, прескачайки от една социална медия към друга. Ние сме все по-свързани помежду си и това се оказа голяма технологична помощ по време на пандемията, тъй като ни позволи да поддържаме връзка с приятелите и семействата ни. В същото време обаче ние постоянно се разсейваме, дори когато работим, учим, гледаме филм или четем книга.

Четенето, най-вече, е дейност, която намираме за все по-тежка и трудоемка. Продължителността на вниманието и концентрацията ни са намалели с времето, свикнахме да отделяме само по няколко секунди за всяка публикация, статия, снимка или видеоклип, които виждаме онлайн. Вместо това четенето е дейност, която изисква време. А времето е нещо, което смятаме, че никога не ни стига, сякаш някой го е откраднал от нас.

Може би времето всъщност е било откраднато; тези 2 или 3 часа, които прекарваме ежедневно в социалните медии, в миналото ги бихме използвали да гледаме филм, да се обаждаме на далечни приятели, да играем настолни игри или, защо не, да четем хубава стара книга. И нали все пак всяка година си обещаваме да четем повече, защото знаем, че това ще намали стреса ни, ще подобри паметта ни, ще ни накара да научим нови неща и просто ще ни накара да се чувстваме по-добре! Но как можем да си върнем тези загубени часове? С известен доза отдаденост можем да се научим отново да четем, наистина да четем, без разсейване.

За тази цел ние от Meeting Halfway искаме да споделим с вас три съвета и трика:

  1. Изберете книга, която наистина харесвате

По-често си обещаваме, че ще четем класиките, тези книги, които всички препоръчват, които трябва да прочетете поне веднъж в живота си. Независимо от това, тези книги често са най-бавните, които изискват повече внимание и които с ниската ни способност да се концентрираме не са толкова лесни за четене. За да се върнете към четенето след много години в социалните медии, най-доброто нещо е да изберете лесна и бърза книга, нещо завладяващо и може би дори забавно. И дори ако вече притежавате много книги за четене, струва си да се отбиете до книжарницата или библиотеката и да вземете по-подходяща книга, която ще ви помогне да започнете да четете отново.

  1. Чувствайте се свободни да четете, когато искате, колкото искате

Колко пъти стартирахме новата година, на 1 януари, мислейки си „тази година ще прочета 20, 30 или по-скоро 50 книги!“? Но защо се питаме за постигане на непостижими цели? Четем, за да се отпуснем и да намалим стреса, а не да го увеличаваме! Сред правата на читателя от Даниел Пеннак имаме и: правото да пропуснете, правото да не завършите книга и правото да потънете. Следователно, няма повече ограничения!

  1. Говорете за книги с други хора

Не всички имаме приятели и роднини, които обичат да четат, но винаги можем да се обърнем към технологиите при необходимост. Социалните медии са не само дяволи изкусители, които ни отвличат от четенето, а напротив. Съществува и социална мрежа, предназначена за читателите: Goodreads. Там можете да изградите виртуалните си рафтове за книги, да откривате нови четива, да участвате в дискусии за книги и много други. Най-често срещаните социални медии също са полезни в този смисъл, можете да откриете общности от читатели (като #bookstagram), където всеки може да споделя рецензии и съвети. Или можете да участвате във виртуални книжни клубове и дори да създадете свой собствен.

Ами вие? Кои методи използвате, за да посветите известно време на четенето, без да допускате да бъдете разсейвани?

Автор

Milena Parotti

Образование: Бакалавър: Езици и Магистратура: Комуникационни науки

Езици: Италиански, Английски, Френски, Немски

Европа е ... дом!

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php