Борген: Отхвърляне или потвърждение на женските лидерски стереотипи?

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link
.

Датският телевизионен сериал „Борген“ (2010) разказва измислената история на Биргит Нюборг, първата жена датски премиер в „сериалската“ вселената. Борген предлага нова перспектива към стереотипните женски и мъжки лидерски стилове. Как точно? Нека разгледаме първите два епизода от поредицата, когато Ниборг печели изборите и сформира коалиционно правителство.

От Elisa Rijntjes / 10.05.2021

Женски и мъжки стереотипи

Какви са някои женски стереотипи, показани в Borgen? Един пример е сцената, когато съветникът на Нюборг желае да продължи да работи по кампанията си, но тя казва, че трябва да вземе децата си от рожден ден. На въпроса на съветника си дали тя приема кампанията си сериозно, тя отговаря: „Не знам дали сте забелязали, че работя 16 часа дневно по време на тази кампания. (…). Следващите часове бяха обещани на децата ми преди седмици. “ Тази сцена загатва за стереотипа, че за жените е трудно да съчетават кариерата си със семейния си живот. Друг стереотип може да се забележи в сцените, в които Нюборг отказва да изнудва други, за да спечели изборите, които също се разглежда като типично женски. „Колко мръсно мислиш, че играя?“ – казва тя на своя съветник; „Никога не бих си простила, ако по този начин спечеля изборите“.

След това трябва да разгледаме някои мъжки „лидерски черти“. Изненадващо, тези стереотипи се показват и от Биргит Нюборг. Една ключова сцена е, когато започват преговорите с новия лидер на Работническата партия. В подобни сцени през първите два епизода човекът, който седи начело на масата или който определя хода на преговорите, винаги е мъж политик. Но в тази сцена има значителна промяна: Ниборг е тази, която седи начело на масата, тя прекъсва преговорите, казва, че нейната партия няма да подкрепи сделката и тя става, за да напусне стаята заедно с наставника си. Точно това самочувствие помага на Нюборг да стане министър-председател.

Фактът, че Нюборг  представлява както мъжки, така и женски стереотипи, ме накара да се замисля: Защо изобщо трябва да мислим за това по отношение на женските / мъжките стереотипи като фиксирани категории? Защо мъжете политици също не могат да вземат децата си от рожден ден? Защо мъж политик също не може да бъде устойчив на изнудване? Защо е типично мъжете да седят начело на масата и да водят преговорите? Борген се противопоставя на вярванията, които (несъзнателно) имаме относно тези фиксирани категории.

В „Борген“ има три нива на перспектива, които ни помагат като публиката да осъзнаем тези предубедени възприятия. Първото ниво е самият герой Ниборг. Второто ниво са хората, които правят изобразяването на Нюборг като например интервюйращите я журналисти. Това е и причината, поради която каналът TV1 в Борген е от ключово значение. Третото ниво са хората, които виждат тези изобразявания, например самата Ниборг, нейното семейство, широката публика и т.н. Тази стратегия не само дава възможност на нас, публиката, да възприемем различни гледни точки. Той също така дава шанс за алтернативно представяне на тези типично женски и мъжки лидерски стереотипи, които можем да разберем именно защото сме изправени пред няколко перспективи.

Връщайки се към първоначалния ни въпрос, Borgen изглежда не е нито потвърждение, нито отхвърляне на женските лидерски стереотипи, а създава ново възприятие. Както един от спенаристите на Борген, Дж. Г. Грам каза: „Необходимо е известно време, докато реалността се промени, за да бъде толкова лесно за жената, колкото и за мъжа“ в кариерата им. Разбира се, отнема известно време, докато реалността се промени. Популярната култура обаче има, както и при трите нива в Борген, потенциала да ускори този процес.

Автор

Elisa Rijntjes

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php