De protesten in Oekraïne: Wat er tot nu toe gebeurd is

Na maanden van demonstraties is het moeilijk om bij te houden wat er tot nu toe allemaal is gebeurd in Oekraïne. Het Meeting Halfway team heeft de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet.

Het zal niet veel mensen ontgaan dat het nieuws en de foto’s uit Oekraïne dagelijks grimmiger worden: minstens vier mensen zijn omgekomen in confrontaties met de politie en vele anderen zijn gemarteld, ontvoerd of mishandeld. Wat in november begon als een vreedzame demonstratie in de Oekraïense hoofdstad als steunbetuiging voor de Europese Unie, is in de laatste twee weken doorgeslagen tot een gespannen landelijk conflict tussen demonstranten en de overheid. Een klein gebied in het centrum van Kiev is een waar slagveld geworden. President Victor Yanukovych en zijn regering zijn niet alleen niet in staat de situatie onder controle te krijgen, maar zijn ook traag en onwillig om te reageren op de eisen van de demonstranten, ook al hebben de demonstraties dodelijke gevolgen gehad. Als gevolg daarvan zijn de rellen zich gaan verspreiden verder buiten Kiev waarbij duizenden mensen overheidsgebouwen belegeren, met als eis dat de president afstapt en de demonstranten die gevangen zitten worden vrij gelaten.

De opstand begon in de herfst toen de president weigerde om een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen en in plaats daarvan een handelsakkoord met Rusland sloot voor een krediet van $15 miljard. Voor het land, waar meer dan de helft van de mensen de integratie met de EU steunen, was dat een duidelijk en onherroepelijke verschuiving van het buitenlandbeleid. De volgende dag werd het Onafhankelijkheidsplein in Kiev het centrum van wat nu bekend staat als de  grootste demonstratie sinds de Oranje Revolutie in 2004. Mensen uit Kiev en andere regio’s van Oekraïne stroomden naar het centrum van de hoofdstad waar zij tentenkampen en veldkeukens op hebben gezet rondom het Onafhankelijkheidsplein (Maidan Nezalezhnosti) en legden er de basis voor de gaande revolutie, die inmiddels is omgedoopt tot EuroMaidan. De demonstranten besloten geen gebruik te maken van bestaande partijsymbolen, maar ze kregen wel de steun van de leiders van de drie grootste oppositiepartijen die zich solidair met hen toonden: Arseniy Yatsenyuk, de leider van de grootste oppositiepartij ‘Fatherland’ die geleid werd door de gevangen genomen oud-premier Yulia Tymoshenko, de oud-bokskampioen en tegenwoordig politicus Vitali Klitschko van de ‘Udar’ partij en de leider van de nationalistische ‘Svoboda’ partij Oleg Tyahnybok.

De oppositie heeft meerdere malen opgeroepen om de demonstraties vreedzaam te laten verlopen, ondanks verscheidene pogingen van een groep jonge, sterke mannen om gewelddadige situaties uit te lokken die, volgens aanhangers van EuroMaidan, betaald worden door de regering. Zelfs na een schandalige mishandeling van demonstranten, van wie de meesten studenten waren, door de Oekraïense ‘Berkut’ (de oproerpolitie), bleven de demonstranten achter EuroMaidan op de straten en zij reageerden met een blokkade van het plein met straatbarricades. Voor bijna twee maanden bleven mensen kamperen op het plein in Kiev en de regering bleef zwijgzaam.

Het kantelpunt kwam op 18 januari, toen de Oekraïense regering een nieuwe anti-protest wet invoerde, met als doel het bedwingen van de massademonstraties tegen de regering. De reactie van de demonstranten kwam ogenblikkelijk, maar deze keer leidde de massale ontevredenheid in geweld toen een groep, volgens de berichtgeving jonge radicale activisten, de oproerpolitie met benzinebommen en stenen bekogelden. Minstens vier mensen kwamen om in vurige confrontaties en tientallen demonstranten en journalisten raakten gewond in de gevechten door rubberen kogels en knuppels. Zelfs demonstranten die in het ziekenhuis lagen werden door agenten van hun bed gelicht en meegenomen. Het meest schokkend was waarschijnlijk het bewijs van de gruweldaden van de politie, toen een video op het internet verscheen waarin te zien was hoe leden van de ‘Berkut’ naakte demonstranten in temperaturen van onder de nul mishandelden. Daar bovenop kregen mensen in de nabijheid van de gevechten op diezelfde avond nog een sms waarin stond: “Geachte klant, u bent geregistreerd als een deelnemer aan een massale rustverstoring.

Al deze gebeurtenissen veroorzaakten een golf van rellen in andere Oekraïense steden,  beginnend in het Westen en drong zelfs door tot in het door Rusland beïnvloede Oosten dat tot dan toe afzijdig was geweest.

Pas nadat de demonstraties zich over het hele land hadden verspreid, kon president Yanukovych niet langer om EuroMaidan heen en ging hij eindelijk het gesprek aan met de demonstranten achter EuroMaidan. Nadat de oppositieleiders het aanbod afsloegen om hoge functies in de regering te gaan bekleden, schafte de regering de anti-protest wet af en trad de minister-president Mykola Azarov af. Zijn plaats werd echter onmiddellijk overgenomen door Serhiy Arvuzov, van wie het bekend is dat hij nauwe banden met de familie van de president heeft.

Tijdens de laatste zitting van het Parlement stemden de leden voor een nieuwe wet waarmee amnestie verleend aan gevangen zodra de demonstraten hun barricades weghalen en de blokkades van andere straten en pleinen door het hele land opheffen, behalve op de plekken waar de demonstraties vreedzaam verlopen. Overigens wordt volgens de wet deze amnestie alleen verleend aan de demonstranten die deelnamen in vreedzame demonstraties.
Met deze eenzijdige tegemoetkoming was EuroMaidan echter niet tevreden. Sterker nog, de mensen hebben gezworen om buiten te blijven kamperen en door te gaan met het belegeren van overheidsgebouwen totdat alle demonstranten worden vrijgelaten, overheidsambtenaren worden gestraft voor de gruweldaden van de politie en de president afstapt.

Auteur

Yuliya Bodnar

Auteur

Mariana de Araújo

Photo

Julia Wegner

Vertaler

Marleen Dorrestijn (Nederland)

Studeert: Internationale Relaties

Spreekt: Nederlands, Engels, een beetje Spaans en Duits.

Europa is… een vriendelijke, begripvolle, cultuurrijke  continent, en voor altijd mijn thuis.

Proeflezer

Luc van Haaren (Nederland)

Studeert: Financie

Spreekt: Nederlands, Engels, Duits, een beetje Portugees en Frans.

Europa… heeft de mooiste plekken, de beste festivals, de meest fascinerende geschiedenis lessen, en de coolste steden binnen 3 uur vliegen bereikbaar.

 

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php