Als mensen sterven omdat hun redders voor de rechter staan

Terwijl Europese politici symbolische maatregelen discussiëren en rechtse populisten in alle landen immigratie proberen te voorkomen, sterven honderden mensen op de Middellandse Zee in een poging Europe te bereiken. Burger reddingswerkers doen hun best dit te voorkomen – en worden steeds vaker bekritiseerd en voor crimineel aangezien. We sproken met Claus-Peter Reisch, de kapitein van de „Lifeline“ (de Levenslijn), over deze beknellende situatie.

Van Anja Meunier / 24.7.2018

Claus-Peter Reisch, Kaptein van de Lifeline

Claus-Peter Reisch, Kaptein van de Lifeline.
Foto: Anja Meunier

De Lifeline (Levenslijn) is een reddingsschip van een burger zeereddingorganisatie MISSION LIFELINE (MISSIE LEVENSLIJN), wiens bemanning mensen redt van de verdrinkingsdood op de Middellandse Zee. Nadat het schip 234 mensen aan boord nam in juni, verboden zowel Italië als Malta hen om aan te leggen in een van hun havens. Het duurde vijf dagen voordat het schip aan mocht meren in Valetta, de hoofdstad van Malta, maar er werd onmiddelijk een rechtsprocedure tegen Claus-Peter Reisch gestart en het schip werd in beslag genomen. We ontmoette Reisch aan de zijlijn van het ‘Ausgehetzt’ (‘stop de haat speech’) in München.

MH: Meneer Reisch, uw schip de Lifeline kan Malta op dit moment niet uit. Waarom?

Reisch: Het is niet alleen ons schip wat vastligt in Malta en niet weg kan, maar alle drie de schepen die normaal in Malta liggen mogen niet weg. Ten eerste, omdat de Maltese autoriteiten het verbieden, en we mogen niet weg omdat het schip in beslag is genomen als bewijsstuk in een rechtszaak tegen mijzelf. We hebben het simpelweg over de geldigheid van een certificaat, een certificaat dat niet verlopen noch vals is. De wereld is niet meer logisch. We praten niet meer over reddingen op zee and dat is waar ik me daadwerkelijk om bekommer.

.

Zeeredders en vluchtelingen op een rubber boot. Foto: Danilo Campanilla / Mission Lifeline

MH: Zijn er op dit moment andere burgerschepen die reddingsmissies uitvoeren in het Mediteraanse gebied?

Reisch: Er zijn drie schepen die dat nog doen, maar zij werken vanuit Spanje en nemen vluchtelingen ook mee naar Spanje. Ze moeten mensen over langere afstanden vervoeren, wat ze wegneemt uit de gebieden waar redding nodig is. We mogen niet kiezen naar welke havens we mensen vervoeren; de havens worden toegwezen door de overheid. We hebben geen keuze waar we mensen heenbrengen.

MH: Critici van reddingen op zee zeggen dat als er geen reddingschepen waren er minder mensen zouden zijn die de zee over zouden steken. Heeft u in de afgelopen weken bewijs hiervan gezien, nu er minder reddingschepen zijn?

Reisch: Nee, precies het tegenovergestelde gebeurd, er sterven meer mensen dan ooit. Juli 2018 gaat de geschiedenisboeken in als de meest dodelijke maand in de geschiedenis van reddingen op zee. Het maakt de smokkelaars niet uit of mensen overleven. De deal is gesloten, zij hebben hun geld, en de mensen worden gewoon op zee gedumpt.

.

Geredde mensen op het schip. Foto: Hermine Poschmann / Mission Lifeline

MH: De boten die over zee komen zijn vaak totaal niet zeewaardig. Waarom stappen vluchtelingen dan toch aan boord van deze boten?

Reisch: Nou, deze mensen hebben de zee nooit eerder gezien. Ze komen uit een woestijnland, uit de Sahara. Er is daar geen zee, er is een zee aan zand. En dan zien ze op een gegeven moment een hoeveelheid water die ze nooit eerder hebben gezien, en natuurlijk worden veel van hen dan bang. Maar als ze niet uit zichzelf aan boord stappen, schieten ze [de smokkelaars, red.] twee of drie mensen dood op het strand en dan gaat de rest vanzelf wel aan boord.

MISSIE LEVENSLIJN (MISSION LIFELINE)

Het doel van de organisatie is om mensen op zee te redden van de verdrinkingsdood. Dit is waarom ze zich concentreren op een zeegebied waar op dit moment de meeste mensen sterven – het Mediteraanse gebied. Met hun schip LIFELINE (levenslijn) patrouilleren ze langs de Libische kust in internationaal water, op zoek naar mensen in nood, om hen te redden en voor hen te zorgen. Ze werken hierbij samen met andere hulp- en reddingsorganisaties. Er zijn in 2017 vele honderden levens gered door hun werk.

Wilt u MISSIE LEVENSLIJN steunen, dan kan dat door een donatie (IBAN: DE85 8509 0000 2852 2610 08) of door iets te kopen in de webshop.

MH: Het feit dat mensen na afloop naar Europa worden gebracht en niet terug naar Libië of één van de andere Afrikaanse landen wordt vaak bekritiseerd. Wat is de reden hiervoor?

Reisch: Er zijn hier verschillende redenen voor. Een van de redenen is dat we een haven aangewezen krijgen, een zogenaamde ‘Veilige Haven’, van het Reddings Coördinatie Centrum in Rome. Zij wijzen ons een haven aan en daar moeten we heen. Ik heb hier geen vrije keuze in. De tweede reden is dat de Geneva Conventie over Vluchtelingen zegt dat je mensen niet terug kunt brengen naar het land waar ze vandaan vluchten. Ik zou mensen terug moeten brengen naar Libië. Ik mag dat niet doen, ik zou schuldig zijn aan een misdrijf als ik dat zou doen. Daarnaast zou het ook ontzettend onveilig zijn voor mijn bemanning, mijzelf en het schip als we dat wel zouden doen. Er wordt daar een burgeroorlog gevoerd, en wie gaat er vrijwillig naar een land middenin een burgeroorlog? Tunesië kan ook weggestreept worden. Er is geen burgeroorlog, maar het is ook niet veilig. De mensen daar worden weggevoerd in zogenaamde ‘kettingen van deportatie’ en Amnesty International rapporteert over mishandelingen en dergelijken in Tunesië.

Die Lifeline auf dem Mittelmeer.

De Lifeline in de Middellandse Zee. Foto: Hermine Poschmann / Mission Lifeline

MH: De beschuldigingen tegen u en de inbeslagname van de Lifeline en andere schepen hebben veel media-aandacht getrokken. Hoe ziet u de veranderende meningen omtrent de reddingen op zee?

Reisch: Ik denk dat veel mensen eraan herinnert zijn dat mensen massaal sterven in het Mediteraanse gebied, juist door de huidige afwezigheid van onafhankelijke reddingsorganisaties. Tegelijkertijd redden deze schepen “slechts” 40% van de mensen, de rest gebeurd door handelsschepen, en deels door militaire schepen, wat nu ook illegaal zou moeten zijn. Als wij het niet doen, doet niemand het en sterven de mensen op zee.

MH: Wat voor vaardigheden heb je nodig om aan de slag te gaan op een burgerschip van een reddingsorganisatie. Wie is er nodig?

Reisch: Bij Missie Levenslijn (Missing Lifeline) staan we altijd open voor stuurmannen, ervaren scheepsmechanici, scheepstechnici, en ingenieurs. Zij hebben een belangrijke positie aan bood. We hebben ook mensen nodig die kunnen navigeren, en medische mensen, elektriciens, spoed-artsen, chirurgen en ervaren verpleegkundigen. We hebben ook vrouwen nodig aan bood, omdat we veel vrouwen en kleine kinderen aan boord krijgen en zij hebben een andere relatie met een vrouw dan een man.

.

Geredde mensen op het schip. Foto: Danilo Campanilla / Mission Lifeline

MH: Hoe kunnen hen die deze gevaarlijke baan op zee niet aandurven de reddingsoperatie vanaf het land steunen?

Reisch: Ten eerste, kan er altijd gesteund worden door donaties. Het schip wordt gefinancierd door donaties. Missie Levenslijn (Mission Lifeline) kost €2500 per dag. We hebben een grote hoeveelheid diesel nodig, en moeten vaak dingen repareren. Dat is volkomen normaal voor zo’n schip. We zijn ook op zoek naar mensen die ons kunnen helpen bij media gerelateerde zaken, of op kantoor.

MH: Heeft u concrete verzoeken aan de overheid, de EU of de politiek in het algemeen?

Reisch: Ten eerste zouden reddingsoperaties op zee nooit als misdaad gezien mogen worden. Op dit moment dwingen ze ons een hoekje in, wat totaal onwerkbaar is. Ik zat eerst in het bedrijfsleven. Ik verdien geen geld om mensen te smokkelen, en dat doen we ook niet. Dat zijn totaal ongegronde beschuldigingen. Dit moet stoppen. We moeten een status krijgen zodat we met onze schepen en onze gekwalificeerde bemanningen uit kunnen varen, dat is belangrijk. En boven alles moeten we de redenen voor vluchten aanpakken. We praten er al 30 of 40 jaar over, maar er wordt niets aan gedaan. Het is gewoon geklets zonder handelen.

Voor meer informatie over hoe u de reddingsoperaties op de Middellandse zee kunt steunen, klik hier.

Auteur

Anja Meunier (Duitsland)

Studeert: Wiskunde en Economie

Talen: Duits, Engels en Spaans

Europe heeft…. prachtige landen, interessante mensen, een fantastische levensstijl. En moet samenblijven.

500px: Anja Meunier

Illustraties

Luzie Gerb (Duitsland)

Studeert: Kunstgeschiedenis, Schone Kunsten en Vergelijkende Cultuurwetenschappen

Spreekt: Duits, Engels, Zweeds en Frans Europa is… vol van magische plaatsen, interessante mensen en hun verhalen.

Website: luzie-gerb.de

Vertaling

Jenneke van der Velden (Nederland)

Studeert: Innovatiewetenschappen

Talen: Nederlands en Engels

Europa is… een geheel groter dan de som der delen, het aanpakken van dingen die te groot zijn voor een enkel land alleen

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php