Fietsen in de stad: leuk, inclusief en goed voor het milieu

De Nederlander weet het goed: “zachte mobiliteit” (soft mobility) is de slimste keuze voor binnen en buiten de stad. Geen files, geen lawaaierige en vervuilde steden, geen parkeerproblemen. En dit zijn nog maar een paar voordelen van fietsen. In andere Europese steden is verkeer nog steeds een groot probleem, met een grote mate van luchtvervuiling en, niet minder belangrijk, lawaai. In sommige van deze steden voelt men alsof ze een of meerdere auto’s moeten bezitten omdat er geen andere optie is. Maar met auto’s gevulde steden is een erfenis uit de vorige eeuw en de milieucrisis die we doormaken zou ons wakker moeten schudden dat dit moet veranderen.

Van Milena Parotti / 10.07.2018

De fiets is het snelste en goedkoopste vervoersmiddel voor afstanden tussen de één en de vijf kilometer en de meeste van onze routes binnen de stad vallen in deze marge. Met een elektrische fiets is het mogelijk om afstanden tot 30 km af te leggen, wat het zelfs geschikt maakt voor langere afstanden. Wanneer er meer fiets- en wandelwegen komen en wanneer er op steeds meer plekken een maximumsnelheid van 30 km/u gaat gelden, zullen er ook steeds minder ongelukken gebeuren. Op deze manier houden we steden veilig voor iedereen, en in het bijzonder kinderen en ouderen.

@davidmarcu

Het hoeft eigenlijk al niet meer gezegd te worden dat fietsen ook goed is tegen obesitas en hart- en vaatziekten. Fietsen is geen professionele sport, maar een klein beetje beweging is altijd goed voor de gezondheid, zelfs als het kort en langzaam is. Ook onze mentale gezondheid wordt beïnvloed door het verkeer, zeker voor het die vlakbij een drukke weg wonen. De fiets gebruiken voor woon-werkverkeer is niet alleen leuk en gezond, het is ook nog eens een goede manier om te ontstressen na een dag werken.

Naast dit alles is fietsen ook nog een inclusief. Sommige mensen hebben het geld niet om een auto te bezitten. Wanneer we steden bouwen zonder goed functionerend openbaar vervoer en niet-bestaande of onveilige fietspaden, sluiten we een deel van onze samenleving uit van dingen die iedereen zou moeten kunnen doen: naar school, de supermarkt, werk of de dokter gaan. Daarnaast geeft fietsen zelfstandigheid aan kinderen en tieners, hetzelfde geldt voor oudere mensen of mensen met een beperking, zeker als we elektrische fietsen, driewielers en handfietsen meenemen.

@momhasapples

Een stad die gebouwd is voor mensen, en niet voor auto’s is minder lawaaierig, rustiger en veel plezieriger om in te leven. Om onze steden te verbeteren hebben we verandering nodig op verschillende niveaus: planning van infrastructuur, investeringen in openbaar vervoer, ontmoedigen van het gebruik van auto’s, en een mentale verandering. Fietsen moet gezien worden als manier om je te verplaatsen, en niet alleen als sportieve of ontspannende activiteit, anders gaan we nooit verandering zien. Auto’s zijn niet onvervangbaar: het is goed te doen om te fietsen door sneeuw en regen, met kinderen of met boodschappen. Dus waar wachten we nog op?

Lees verder op:
http://www.modacitylife.com/
https://www.colville-andersen.com/
https://www.dutchcycling.nl/countries

Author

Milena Parotti (Italië)

Studeert: publieke en politieke communicatie

Talen: Italiaans, Engels, Frans, Duits

Europa is... één grote familie waar verschillen de sterke punten zijn.

Translator

Jenneke van der Velden (Nederland)

Studeert: Innovatiewetenschappen

Talen: Nederlands en Engels

Europa is… een geheel groter dan de som der delen, het aanpakken van dingen die te groot zijn voor een enkel land alleen

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php