Het Lockdown leven: tussen angst en hoop

Milena, een van de leden van de MH redactie, deelt haar ervaringen van de dagelijkse strijd van iets wat snel onze ergste nachtmerrie is geworden: de Coronavirus pandemie. Ze is Italiaans, een Europese burger, en haar verhaal laat zien wat wij allemaal meemaken op dit lastige moment. Zoals ze zegt, “we zitten hier samen in”.

Heel Italië is afgesloten sinds 9 maart, als maatregel tegen de corona pandemie. Eerst realiseerde we ons niet wat het belang was van wat de overheid van ons vroeg: thuis blijven, zeiden ze. Maar we bleven winkelen, sommigen gingen s avonds uit met vrienden, groepen jongeren kwamen samen in parken om te genieten van de warme lentedagen. Maar het aantal geïnfecteerde mensen bleef stijgen, het aantal doden begon ons te beangstigen, en de verhalen van onze IC afdelingen liet ons inzien dat wat gebeurde serieus was.

Van Milena Parotti / 21.03.2019

Photographer: Kaitlyn Baker // unsplash.com

“Blijf thuis” werd snel het enige wat er nog toe deed, het antwoord voor elke vraag. Het is eng, het is irritant, het is frustrerend – we hadden plannen, net als alle anderen. Ik had 2020 helemaal uitgedacht: examens, buitenlandse stage, scriptie, afstuderen. In één keer viel alles uit elkaar. Ik voelde me machteloos, ik bleef denken dat het oneerlijk was. Het koste me één of twee dagen om mezelf ervan te overtuigen deze plannen op pauze te zetten; voor nu moest ik een nieuw leven beginnen – het lockdown leven.

Boosheid en frustratie werden snel vervangen door hoop. Ik ben een van de gelukkigen; doctoren en verpleegkundig personeel werkt non-stop, met risico’s voor hun eigen gezondheid om de levens van anderen te redden. Zij zijn de ware helden van dit moment. Ik ben niet de eigenaar van een winkel die moest sluiten, niet een moeder die thuis voor kinderen moet zorgen terwijl ze ook moet werken. Ik heb geen bejaarde grootouders die risico lopen. Alles wat ik hoef te doen is binnen blijven, zo slecht is het niet.

De (sociale) media laten constant nieuwe cijfers zien, en hoewel ik elk moment van de dag bezig bent met dit onderwerp, is het me ook gelukt te wennen aan het leven thuis.

Technologie is mijn beste vriend; ik zou niet kunnen zonder het internet, moet ik toegeven. Niet alleen kan ik blijven studeren, leren voor examens en werken aan mijn scriptie, er zijn ook nog duizenden andere dingen te doen met een computer of smartphone. We weten allemaal hoe gemakkelijk het is om Netflix te kijken, maar dat is niet alles. Er zijn podcasts, lezingen, online cursussen, virtuele musea, e-boeken… En ik gebruik deze tijd ook voor saaie activiteiten die ik altijd uitstel, zoals schoonmaken, bestanden categoriseren en mijn inbox opruimen. En natuurlijk heb ik meer aan Meeting Halfway gewerkt dan normaal.

Photographer: Samantha Gades // unsplash.com

Thuis zijn betekent niet dat ik de hele dag met technologie bezig ben. Ik heb mijn huis opgeruimd, lees eindelijk alle boeken die ik had gekocht maar nooit gelezen, ik speel met mijn hond (en dankzij hem heb ik een excuus voor korte dagelijkse wandelingen), en ik heb het plezier van bordspellen (her)ontdekt.

Het is moeilijk om positief te blijven, te focussen op hopen, en eindeloos te wachten op beter tijden. Het is iets waar je nooit aan went, zeker als je iemand mist die je niet kan zien, of wanneer je niet langer kunt plannen voor de toekomst. Maar thuisblijven is de enige manier om te strijden tegen de onzichtbare vijand. Dus ik wil de volgende boodschap delen met onze lezers in Europa: blijf thuis, kom niet samen met vrienden, ook als de overheid het nog steeds toestaat. Was je handen, raak je gezicht niet te veel aan en houdt afstand tot andere mensen.

We zijn allemaal samen in deze situatie, en samen zullen we er uitkomen.

Auteur

Milena Parotti (Italië)

Studeert: publieke en politieke communicatie

Talen: Italiaans, Engels, Frans, Duits

Europa is... één grote familie waar verschillen de sterke punten zijn.

Vertaling

Jenneke van der Velden (Nederland)

Studeert: Innovatiewetenschappen

Talen: Nederlands en Engels

Europa is… een geheel groter dan de som der delen, het aanpakken van dingen die te groot zijn voor een enkel land alleen

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php