Verleden, heden en toekomst van livemuziek tijdens de pandemie

Muzikale productie wordt traditioneel gekenmerkt door seizoenen, zowel op het vlak van onderwijs alsook op het podium. Jaarlijks kunnen we twee verschillende periodes onderscheiden: de periode tussen september en juni, wanneer het schooljaar en de concertseizoenen plaatsvinden, en de zomerperiode, bestaande uit vakanties en festivals. Zoals we allemaal weten, heeft de coronapandemie geleid tot een reeks veranderingen in de livemuziekscene. Zullen deze veranderingen onze culturele gewoontes voor altijd veranderen? 

Van Ana Alvarez Calleja / 8.11.2020

Sinds we ons bewust werden van het bestaan van het virus zijn er veranderingen in onze manier van leven. We kunnen zelfs verschillende fases van verandering onderscheiden die ons dagelijks leven heeft doorgemaakt. Het is waar dat deze aanpassingen niet altijd gelijktijdig mogelijk waren in elk werelddeel. We willen echter stilstaan bij wat drie fases die elkaar opvolgen in de livemuzieksector. 

Fase 0:

Van december 2019 tot februari 2020 werden muzikale evenementen op de traditionele manier gehouden. In ruimtes zoals concertzalen, auditoria, theaters, voetbalstadions en zelfs muziekscholen en conservatoria konden musici en publiek muziek met elkaar delen op de manier zoals ze gewend waren. Hadden we toen ook maar enig idee dat de manier van interactie op muzikale evenementen, die sinds het midden van de 19e eeuw over het algemeen constant is gebleven, zo snel onmogelijk zou worden? 

http://en.meetinghalfway.eu/wp-content/uploads/sites/12/2020/10/WhatsApp-Image-2020-10-14-at-20.31.04-3.jpeg

Fase 1: van maart 2020 tot juli 2020

De eerste fase is één van de meest kritieke periode die livemuziek de afgelopen 100 jaar heeft geleden (sinds de Tweede Wereldoorlog). In verschillende landen werden verscheidene beperkingen op de persoonlijke mobiliteit opgelegd, van min of meer strikte beperkingen tot veranderingen in de bewegingsvrijheid (sluiten van grenzen, capaciteitsvermindering in treinen, vliegtuigen, …). Deze beperkingen hebben een effect op de interactie van mensen bij livemuziekconcerten en hebben als bijgevolg tot allerlei reacties geleid.

De meeste concertzalen en auditoriums kozen ervoor om hun concertseizoen op te schorten. Om dit goed te maken, boden ze een speciale programmatie aan door middel van streaming en het opnieuw beleven van eerdere concerten. Eén van de grote voordelen van dit aanbod was dat het voor het grootste deel gratis en toegankelijk was voor iedereen overal ter wereld. Het Koninklijk Concertgebouw auditorium in Amsterdam bood via streaming concertopnames van hun orkest aan. 

Veel van deze concerten blijven beschikbaar voor het publiek en kunnen bekeken worden via de websites van de instellingen. Het Nationaal Centrum voor Muzikale Verspreiding in Spanje stelde iets gelijkaardigs voor, om niet alleen klassieke muziekconcerten, maar ook pop, urban en zelfs de laatste trends in de traditionele muziekfusie aan te bieden. De Metropolitan Opera van New York in de Verenigde Staten gaf een uniek aanbod vrij waardoor veel van hun geweldige producties 24 uur lang beschikbaar waren voor operaliefhebbers. 

http://en.meetinghalfway.eu/wp-content/uploads/sites/12/2020/10/WhatsApp-Image-2020-10-14-at-20.31.04-1.jpeg

Fase 2: van juli 2020 tot september 2020

In de zomerperiode zou je veel festivals met alle muziekgenres verwachten die jaarlijkts plaatsvinden. Door de pandemiesituatie zagen we twee verschillende antwoorden van organisatoren. De meesten hebben ervoor gekozen om hun festivals af te lassen en als alternatief uitzendingen van de beste momenten van de afgelopen jaren aan te bieden. Dit was het geval voor het Glastonbury Festival en de BBC Proms. 

Maar er waren ook enkele dappere festivalorganisatoren die, vanwege hun geschiedenis, omvang of locatie besloten om door te gaan met hun 2020 evenement, met beperkingen en speciale sanitaire maatregelen. Dit was het geval voor het Salzburg Festival, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag vierde, en voor San Sebastian Musical Fortnight. 

Op een zelfde manier hebben verschillende auditoria concerten gehouden die normaal gesproken niet te zien zijn in dit seizoen, zoals de Berlijnse Philharmonie en zijn Parijse tegenhanger. Ze bieden hun concerten via streaming aan en hebben een speciale samenwerking met de televisiekanalen Mezzo en Medici.tv. 

http://en.meetinghalfway.eu/wp-content/uploads/sites/12/2020/10/WhatsApp-Image-2020-10-14-at-20.31.04-2.jpeg

Fase 3: vanaf september 2020

In elk ander jaar zou september de maand zijn waarin het concertseizoen begint, net zoals het schooljaar. Het is waar dat, hoewel veel zomerfestivals afgelast of uitgesteld werden, de weinige concerten die plaatsvonden gediend hebben om de voorwaarden te testen waarin concerten gehouden kunnen worden. Bij dit alles zien we dat concertzalen in de meeste grote hoofdsteden plannen hebben om hun deuren te weer te openen en een klein seizoen tussen september en december te plannen, wat geladen lijkt met een nieuwe illusie. 

Een prominent voorbeeld is dat van het Hongaarse Opera Huis, die een gratis Crown Gala op 7 september 2020 aanbood. Anderzijds lijkt de gewoonte van het streamen door te gaan, deze keer live en niet langer gratis, zoals gedaan door Wigmore Kamermuziekzaal in Londen en in het verleden aangeboden door de Berlijnse Philharmonie. 

Uiteindelijk heeft de pandemie ervoor gezorgd dat de muziekindustrie zich heeft aangepast en een antwoord heeft geboden om de ontoegankelijkheid van concertzalen te compenseren. Op een min of meer bevredigende manier voor het publiek waren technologie en het internet de sleutel tot het uitvoeren van deze oplossing. In de huidige situatie kunnen we zien dat er een intentie is om livemuziek te herstellen zonder deze tussenkomsten. Maar uiteindelijk hebben we een zeer toegankelijke manier gevonden die ons ideeën kan geven voor het ontwikkelen van de toekomst van livemuziek. 

En jij? Ben jij naar concerten geweest deze zomer? Wat was jouw ervaring? 

Interessante links voor onze lezers: 

https://www.concertgebouw.nl/en/watch-free-live-streams-from-the-royal-concertgebouw

http://www.cndm.mcu.es/node/21653

https://live.philharmoniedeparis.fr/

Auteur

Ana Alvarez Calleja (Spanje)

Studies en werk: leerkracht muziekgeschiedenis en musicoloog. 

Talen: Spaans, Engels, Frans en een beetje Nederlands

Europa is... culturele verscheidenheid binnen een gemeenschappelijke grond.

Vertaling

Lobke Maene (België)

Studies en werk: Master journalistiek en master conflict & development. Freelance journaliste. 

Talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans en een beetje Spaans

Europa is.... een plek waar iedereen vrij en gelijk moet zijn.

Proofreader

Jenneke van der Velden (Nederland)

Studeert: Innovatiewetenschappen

Talen: Nederlands en Engels

Europa is… een geheel groter dan de som der delen, het aanpakken van dingen die te groot zijn voor een enkel land alleen

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php