Terugkeren naar lezen na jaren sociale media

“Een lezer leeft duizend levens voor hij sterft… De man die nooit leest, leeft slechts één.” – George R.R. Martin

Van Milena Parotti / 11.01.2020

Weet je nog hoe leuk het was om boeken te lezen in je jeugd? Tussen fantasie en avontuur raakten we verdwaald in verre werelden die heel dicht bij ons leken. Zo dichtbij, dat we ze bijna konden aanraken, zien en horen. Er gingen uren voorbij en we konden ons niet losmaken van helden en heldinnen, personages met superkrachten, tovenaars en heksen. Tegenwoordig is het niet meer zo gemakkelijk om gewoon te gaan zitten en te verdwalen in een goed boek, of in ieder geval niet voor iedereen.

De laatste 10 jaar trekken smartphones en sociale media steeds meer onze aandacht. Veel mensen onder ons, vooral de jongeren, zitten zo’n 2 à 3 uur per dag vastgeplakt aan een smartphone en springen van het ene sociale media platform naar de andere. We zijn steeds meer met elkaar verbonden en dit bleek een grote technologische hulp te zijn tijdens de coronapandemie, omdat het ons in staat stelde om contact te houden met vrienden en familie. Maar tegelijkertijd worden we voortdurend afgeleid, zelfs als we werken, studeren, een film kijken of een boek lezen.

Lezen is vooral een activiteit die we steeds moeilijker en zwaarder vinden. Onze aandachtsspanne en onze concentratie zijn verminderd doorheen de tijd. We zijn gewoon geraakt aan het doorbrengen van slechts een paar seconden op elke post, artikel, foto of video die we online zien. Lezen is daarentegen een lineaire activiteit die tijd vergt. En tijd is iets waarvan we denken dat we er nooit genoeg van hebben, alsof iemand het van ons gestolen heeft.

Misschien is er wel tijd gestolen; die 2 of 3 uur die we dagelijks besteden aan sociale media. Vroeger zouden we een film hebben gekeken, verre vrienden hebben gebeld, bordspelletjes hebben gespeeld of, waarom niet, een leuk oud boek hebben gelezen. En elk jaar beloven we onszelf dat we meer zullen lezen, omdat we weten dat het onze stress zou verminderen, ons geheugen zou verbeteren, ons nieuwe dingen zou laten leren en ons gewoonweg beter zou laten voelen! Maar hoe kunnen we die verloren uren terugkrijgen? Met enige toewijding kunnen we opnieuw leren lezen, om echt te lezen, zonder afleiding.

Daarom willen we bij MH drie tips met je delen:

  1. Kies een boek dat je echt leuk vindt 

Vaker wel dan niet beloven we onszelf dat we de klassiekers gaan lezen, die boeken die iedereen aanbeveelt, dat je minstens één keer in je leven moet lezen. Toch zijn die boeken vaak de langzaamste, die meer aandacht nodig hebben, en die met onze lage aandachtsspanne niet zo gemakkelijk te lezen zijn. Om na vele jaren sociale media terug te gaan naar lezen is het het beste om een gemakkelijk en snel boek te kiezen, iets boeiends en misschien zelfs grappigs. En zelfs als je al veel boeken hebt om te lezen, is het de moeite waard om bij de boekhandel of de bibliotheek langs te gaan en een meer geschikt boek op te halen dat je zal helpen om weer te gaan lezen.

  1. Voel je vrij om te lezen wanneer je wilt, zoveel als je wilt

Hoe vaak zijn we het nieuwe jaar niet begonnen op 1 januari met de gedachte “dit jaar ga ik 20, 30, of beter gezegd 50 boeken lezen!”? Maar waarom vragen we onszelf om onbereikbare doelen te bereiken? We lezen om te ontspannen en de stress te verminderen, niet om deze te verhogen! Onder de Rechten van de Lezer van Daniel Pennac hebben we ook: het recht om over te slaan, het recht om een boek niet af te maken en het recht om erin te duiken. Daarom geen beperkingen meer!

  1. Spreek over boeken met andere mensen

We hebben niet allemaal vrienden en familie die graag lezen, maar we kunnen altijd teruggaan naar de technologie als dat nodig is. Social media zijn niet alleen verleidelijke duivels die ons afleiden van het lezen, integendeel. Er is ook een sociaal netwerk dat bedoeld is voor lezers: Goodreads. Daar kan je jouw virtuele boekenkasten bouwen, nieuwe lectuur ontdekken, deelnemen aan boekdiscussies en nog veel meer. De meest gebruikte sociale media platformen zijn in die zin ook nuttig, je kunt er communities van lezers ontdekken (zoals #bookstagram) en iedereen kan er reviews en adviezen delen.  Of je kan deelnemen aan virtuele boekenclubs, en zelfs je eigen boekenclub creëren.

En jij? Welke methodes gebruik jij om wat tijd te besteden aan lezen zonder dat je je laat afleiden?

Auteur

Milena Parotti (Italië)

Studeert: publieke en politieke communicatie

Talen: Italiaans, Engels, Frans, Duits

Europa is... één grote familie waar verschillen de sterke punten zijn.

Vertaling

Lobke Maene (België)

Studies en werk: Master journalistiek en master conflict & development. Freelance journaliste. 

Talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans en een beetje Spaans

Europa is.... een plek waar iedereen vrij en gelijk moet zijn.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php