Aardbevingen in IJsland: seismische crisis van 2021?

IJsland – een klein eiland ingeklemd tussen Groenland en het Europese continent, beroemd om zijn warmwaterbronnen, vikingen, en vulkanen.

Van Fern D / 8.04.2021

130 vulkanen om precies te zijn. De reden voor het grote aantal vulkanen in IJsland is de Midden-Atlantische Rug, die de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen onder het land scheidt. Wanneer deze platen uit elkaar drijven, stijgt magma op om de nieuwe lege ruimten op te vullen en vulkanische activiteit te veroorzaken.

Grindavík

Het bekendste voorbeeld van een dergelijke recente activiteit in IJsland was de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010, die grote verstoringen van het internationale luchtverkeer veroorzaakte, toen grote hoeveelheden vulkanische as de lucht in werden geslingerd en schade dreigde toe te brengen aan vliegtuigmotoren.

Maar gelukkig veroorzaken vulkaanuitbarstingen in IJsland zelden schade aan mensen of hun huizen. Dit is grotendeels te danken aan de vroege kolonisten in IJsland, die het gevaar van deze dreigende bergen aanvoelden en meestal vermeden steden en dorpen te stichten in hun onmiddellijke omgeving.

Eyjafjallajökull

Door hun onvoorspelbare aard kunnen sterfgevallen en schade veroorzaakt door deze vulkanen echter niet volledig worden vermeden. In 1973 barstte Heimaey, op de Westman-eilanden, plotseling uit in het midden van een koude winternacht. Hoewel de bewoners zo snel mogelijk evacueerden en het nabijgelegen zeewater gebruikten om de magmastroom af te leiden, werden bijna 400 huizen verwoest en verloor één persoon het leven.

Meer recent heeft de dreiging van een nieuwe vulkaanuitbarsting de aandacht van IJsland op zich gevestigd. Sinds februari 2021, tot het moment van schrijven in maart van datzelfde jaar, zijn er meer dan 40.000 aardbevingen geweest in het land. Het stadje Grindavík op het schiereiland Reykjanes heeft het zwaarst te lijden gehad onder de seismische activiteit vanwege de nabijheid van de berg Fagradalsfjall, een vulkaan waarvan het IJslandse Meteorologisch Instituut (IMO) heeft verklaard dat hij elk moment tot uitbarsting kan komen (Update: Fagradalsfjall is op 19 maart rond 22.00 uur (GMT) tot uitbarsting gekomen).

Fagradalsfjall

Gelukkig waren de meeste bevingen onopvallend voor de mensen buiten het gebied rond Reykjanes, en veroorzaakten ze hooguit dat lampenkappen schudden of dat losse voorwerpen van de planken vielen. Er zijn echter ook enkele bevingen geweest met een kracht van 5,7 op de seismische schaal. Deze sterkere aardbevingen zijn hinderlijker en verstoren bijvoorbeeld de nachtrust van de inwoners van Grindavík. De IJslandse regering vraagt de mensen nu de berg niet te bezoeken voor het geval de monitoring van de IMO wordt belemmerd, en weg te blijven van steil terrein waar losse keien en rotsen schade kunnen aanrichten.

Verwacht wordt dat de gevolgen van de uitbarsting minimaal zullen zijn. Niettemin is er een snel en efficiënt evacuatieplan voor de bevolking van Grindavík, met onder meer plannen om boten gereed te houden voor het geval de wegen door magmastromen worden afgesneden. Er zijn ook geen voorspellingen dat de uitbarsting het internationale luchtverkeer zal verstoren: het zal voor iedereen zeker een geruststellende gedachte zijn dat dit geen Eyjafjallajökull – deel twee is!

Update: Fagradalsfjall is op 19 maart rond 22.00 uur (GMT) uitgebarsten. U kunt de magmastroom van de berg hier zien: https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/

Auteur

Fern D (UK)

Talen: Engels, Frans, Russisch

Studie: MA in toegepaste taalkunde

"Nu de conservatieve politiek het Verenigd Koninkrijk steeds verder van het continent probeert weg te duwen, is het nu net zo belangrijk als altijd om individuele inspanningen te leveren om het dichterbij te brengen."

Vertaling

Lobke Maene (België)

Studies en werk: Master journalistiek en master conflict & development. Freelance journaliste. 

Talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans en een beetje Spaans

Europa is.... een plek waar iedereen vrij en gelijk moet zijn.

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php