Готвене с баба: Бикйерино – шоколадов ликьор

Meeting Halfway has now a new language: you’ll be able to read our articles also in Bulgarian!
If you want to read the original article, here is the link: http://meetinghalfway.eu/2019/12/in-cucina-con-la-nonna-italia-liquore-al-cioccolato-bicerin/

В този епизод на “Готвене с баба” ще се научите как да приготвяте Бикйерино с шоколад, като той да бъде неговата основна съставка.

 Моника Никол / 8.12.2019

Бикйерино представлява традиционен италиански ликьор от Торино. Името му произлиза от наименованието на малката чашка, в която той бива сервиран (на италиански “bicchierino” означава “малка чашка”). Питието е създадено началото на 18 век и по оригинална рецепта бива приготвяно с кафе, какао на прах и мляко. По това време, тъй като първите две съставки били доста скъпи, през 19 век производителите на шоколадовия ликьор често не използвали кафе, а пък какаото на прах било замествано с орехи, които са широко разпространени в Пиедмонт.

В благодарение на няколко преработвания на рецептата, днес Бикйерино има 3 основни версии, в които тези 3 съставки биват комбинирани или биват заместени от други. Версията наречена “pur e fior” е сходна с тази на капучиното, версията “pur e barba” е микс от кафе и горещ шоколад, а пък последната версия, наречена “’n pòc ‘d tut”, която може да се срещне и като “un po’ di tutto” и означава “по малко от всичко” – тя съдържа всички основни съставки.

Съставки:

1 литър пълномаслено мляко
1 кг. захар
250 мл. алкохол
225 г. горчиво какао
1 лъжица инстантно кафе (по желание)
1 пакетче ванилин (по желание)

 

Метод:

1.В тенжера смесвате захарта, какаото на прах и млякото и като го поставяте на нисък огън с цел всичките съставки да се разстопят. Трябва да се бърка постоянно.

2.Като сместта е гореща, добавете ванилина и инстантното кафе, докато продължавате да разбърквате.


3.Точно преди да започне да ври, махнете тенджерата от котлона и добавете алкохола. Разбъркайте старателно.

4.След това оставете сместа да се охлади.


5.След като се е охладила, изсипете сместта в бутилка.
Така вашият Бикйерино е готов!

Можете да му се насладите изцяло като е със стайна температура или пък леко охладявайки го с малко разбита сметана. Като алтернатива можете да го използвате с цел окрасяване на сладолед, торти или други десерти.

Автор

Моника Никол

Преводач

Иво Иванов

Образование: Бакалавър: Политически науки; Магистратура: Международни отношения

Езици: Български, Английски, Турски

Европа е... един голям експеримент.

илюстратор

Дария Субхангулова

Author: alessandra

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php